Polisbil på utryckning (arkivbild).
Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist / Sveriges Radio

Tierpsbo dömd för knivhot mot poliser

Han sa till polisen att han ville bli skjuten
1:16 min

I dag dömdes en man från Tierp för att ha hotat polisen med kniv och dödshot mot en socialsekreterare. Till polisen sa mannen att han själv ville bli dödad.

En novemberdag förra året ringde mannen i 25-årsåldern till polisen. Han mådde psykiskt dåligt och sa att han ville bli skjuten av polis, och att han hade en kniv.

När två poliser kommer till platsen i civil bil sitter Tierpsbon i sin bil och hugger med kniv i luften. Poliserna lyckas köra fram och spraya in i bilen så mannen blir förblindad och kan gripas.

Tingsrätten skriver i sin dom att gärningen har ett relativt högt straffvärde eftersom det inte går att utesluta att en person som vill begå självmord genom att bli dödad av polis faktiskt också skadar polismännen som hotas.

Tierpsbon döms för olaga hot mot de två poliserna, men också för en rad andra brott. Dels för att ha spottat på ordningsvakter vid Psykiatrins hus i Uppsala och för vid ett annat tillfälle ha gått mot två poliser med en kniv i handen och hotat dem.

Vid ett annat tillfälle var mannen arg över ett beslut om ekonomiskt bistånd och försökte klättra in genom en lucka till socialtjänstens reception i Tierp. Då ska han ha hotat om att döda eller skada en socialsekreterare.

Också detta kom tingsrätten fram till att han var skyldig till. Han dömdes till skyddstillsyn och att underkasta sig den vård och behandling som frivården i samråd med socialtjänsten och psykiatrin finner nödvändig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".