Drönare, arkivbild.
Drönare, arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Drönarpiloter söker tillstånd hos länsstyrelsen

Länsstyrelsen: Vi har fått några ansökningar
1:56 min

Nu har länsstyrelsen i Uppsala börjat att få in tillståndsansökningar från de som vill köra drönare i Uppsala län. Men det är problem för länsstyrelsen att veta när man kan ge tillstånd för drönarpiloter.

Detta efter att Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast att drönare med kamera ska behandlas som övervakningskameror och kräver ett särskilt tillstånd.

– Vi har fått in några stycken. Det blir en viss handläggning eftersom kommunerna också måste ta ställning till ansökan, säger länsjuristen på länsstyrelsen Martin Coborn.

Förfrågan testas nu mot kameraövervakningslagen

– En vanlig ansökan om kameraövervakning tar ungefär 3-4 månader att behandla.

Och sen kanske man inte får tillstånd i alla fall?

– Så kan det vara. Vi prövar behovet av fotograferingen och väger det mot ett eventuellt integritetsintrång. Vi vill veta vilka platser man ska fotografera, varför, om människor kommer finnas med på bilderna.

Vissa ansökningar har redan prövats efter domen och fått avslag. Ett handlade om att fotografera allmäna trädgårdar i Skåne, säger Martin Coborn. Han säger också att eftersom domslutet är så nytt kan det bli så att olika länsstyrelse bedömer olika för snarliknande ansökningar

– Vi vet nu att det krävs tillstånd för drönare men vet fortfarande inte riktigt när vi kan ge tillstånd, säger Martin Coborn..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".