Att köra drygt 32 mil tar på krafterna säger Patrik Oja från Sala MSK.
1 av 3
Att köra drygt 32 mil tar på krafterna säger Patrik Oja från Sala MSK. Foto: Mattias Pleijel
Mattias Söder får en kram av sonen Gabriel strax efter att första sträckan är avklarad. Gabriel har själv börjat köra motocross.
2 av 3
Mattias Söder får en kram av sonen Gabriel strax efter att första sträckan är avklarad. Gabriel har själv börjat köra motocross. Foto: Mattias Pleijel
Mary Lindkvist
3 av 3
Mary Lindkvist åkte motocross med sin make när hon var yngre. Och idag kör hennes son som är 50 år. Foto: Mattias Pleijel

Tusentals åskådare följde Novemberkåsan i Knivsta

Åskådare: Det är väldigt långt och tufft
1:27 min

Tidigt på söndagsmorgonen avgjordes motorcykeltävlingen Novemberkåsan i Knivsta. Joakim Ljunggren från Karlskoga EK tog hem förstaplatsen och tvåa blev överraskande Örbyhus MCK:s junior Adam Andersson.

Evenemanget följdes av tusentals åskådare - en av dem var Eva som tycker det är något speciellt med att gå och titta på motorsport.

– Det är atmosfären runtomkring, motorljuden, skickligheten och styrkan de har. Gemenskapen som alla har tillsammans.

Tävlingsformen enduro handlar om att köra så fort som möjligt på slingriga skogstigar och leriga småvägar.
Den mest kända tävlingen inom Enduro i Sverige, Novemberkåsan, har mer än hundra år på nacken. Och i år hålls den alltså i Knivsta.
Över 32 mil kör förarna längs fyra delsträckor - några av varven mitt i natten. 198 förare kickade igång sina motorcyklar vid starten igår. Patrik Oja kör för Sala MSK.

-Jag är sent ute, men det är en fördel att köra sent för då ser man de uppkörda spåren.

Vad är utmaningen med att köra Enduro?

-Det är att komma runt. Det är väldigt långt och tufft att hålla kroppen igång så många timmar.

En karavan av åskådare följer med på vägen mellan de olika stationerna - arrangörerna räknade i år med mellan 20 och 30.000 - en av dem är Mary Lindkvist - som har det här med motorcyklar lite i blodet.

– Jag åkte med min gubbe mycket när jag var ung. Och min son kör fortfarande och han är femtio år. Det är spännande på något vis när de kör ute på åkrar och i skogen. Överhuvudtaget tycker jag det är roligt med motorcyklar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".