Ulrika Strandh
Ulrika Strandh är gruppledare på ett boende, och hon är orolig över att kommunen ska ta över. Foto: Thomas Heldmark Sveriges Radio

Uppsala kommun återtar åtta LSS boenden trots höjda kostnader

Gruppledare: Jag hoppas att det blir lika bra som de senaste fem åren
1:56 min

Skälet är inte att verksamheten har fungerat dåligt utan att den politiska majoriteten vill att kommunen ska driva fler boenden i egen regi.

Boendena är för vuxna med psykiska funktionshinder. Ulrika Strandh är gruppledare vid ett av boendena och är oroad över att verksamheten ska förändras. 

– Jag hoppas innerligt att det blir lika bra som det varit de senaste fem åren. Det har varit otroligt bra. En säkerhet, vi i personalen blir sedda och får ansvar, säger Ulrika Strandh.

För fem år sen övertog ett privat omsorgsföretag de åtta boendena, när företaget vann en offentlig upphandling. Enligt Ulrika Strandh som arbetat länge inom omsorgen, innebar det ett kvalitetslyft.

--När jag fick samtalet för fem år sedan att vi blev upphandlade så var man nervös, men det blev jättebra och alla är glada att de gått över.

Det handlar om bostäder för vuxna med psykiska funktionshinder, som behöver mycket hjälp i det dagliga livet. Att Uppsala kommun nu återtar de åtta boendena är inte att de fungerat dåligt.

Eva Christiernin är socialdemokrat och ordförande i vård och omsorgsnämnden.

– Avtalet löper ut och då har vi gjort bedömningen att vi vill öka andelen boenden som drivs i kommunens regi. Det är för stor andel privata aktörer och det här är ett sätt att skapa balans, säger Eva Christiernin. 

Inom oppositionen pekar man på att hemtagandet gör att omsorgen blir flera miljoner kronor dyrare. Stig Rådahl är moderat i vård och och omsorgsnämnden.

– Vi måste se till att våra skattemedel ska räcka. Vi ska veta att kostnaderna nu stiger med i runda slängar fyra och en halv miljon.

Pengar som enligt Stig Rådal räcka till ytterligare ett LSS-boende.
Eva Christiernin säger att kostnadshöjningen beror på att kvaliteten ska bli ännu högre, ett besked som överraskar moderaten Stig Rådahl.

– Det är inte ett besked vi har fått, säger Stig Rådahl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".