Kent Wennman, Ellinor Skagegård, Linda Brandemark & Peter Gustafsson
Kent Wennman, Ellinor Skagegård, Linda Brandemark & Peter Gustafsson Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio

Få ställen i Uppsala att spela på för lokala band

"Finns allt fler scener för riktigt stora band och musiker"
1:59 min

Det finns nästan inte några ställen att uppträda på, förutom på Grand som drivs av Uppsala kommun.

Ellinor Skagegård är frilansjournalist och musiker, och hon vill att kommunen ska ta ett större ansvar.

– Det finns allt fler scener för riktigt stora band och musiker, men så finns det ingenstans för de lokala artisterna att spela, säger hon. 

Uppsalas musikscener blir allt färre. Värst är det för de många lokala oetablerade banden, där möjligheten att få stå på en riktig scen är få. Grand i Uppsala som drivs av kommunen är ett ställe men det räcker inte på långa vägar och i takt med att allt färre restauranger väljer att inte ha liveband så blir utbudet ännu mindre.

Arrangören Kent Wennman, musikerna Ellinor Skagegård och Linda Brandemark tycker att Uppsala kommun ska agera mer aktivt i frågan.

Peter Gustafsson är kulturnämdens ordförande.

– Vi behöver ha en dialog om sådana här saker. Som politiker är det lätt att säga att nu ska vi bygga det här och det här, men många av scenerna har ju just varit en kommersiell verksamhet som nu har minskat.

Peter Gustafsson tror att det i första skedet är bra om människor kan gå samman och skapa scenerna, om inte de kommersiella aktörerna gör det. 

– Och kan i sådana fall kommunen stödja det? I år genomfördes exempelvis Musik vid Långsjön med många lokala band. De fick ett kommunalt anslag för att göra det, säger Peter Gustafsson.

På kommunens hemsida kan man läsa om hur man söker bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".