Representanter för Norrtälje kommun tar emot 7040 namnundersktifter.
Representanter för Norrtälje kommun tar emot 7040 namnundersktifter.

7 000 underskrifter för landsbygdsskolor i Norrtälje

Boende: Många är väldigt besvikna
1:45 min

Nu har över 7 000 namnunderskrifter lämnats över till Norrtälje kommun för att få till stånd en folkomröstning om landsbygdsskolorna.

I början av sommaren togs beslutet i kommunfullmäktige att lägga ned småskolorna i Björkö-Arholma, Rånäs och Herräng vilket ledde till stora protester.

En namninsamling startades för att få till en folkomröstning om att ändra beslutet och i måndags var det äntligen dags att lämna över en diger lunta med papper med det antal underskrifter som behövdes för att kommunfullmäktige enligt lagen måste ta ställning till en folkomröstning eller inte.

– Våra kommunalråd och de styrande i Norrtälje övertog 7 040 underskrifter, de sa att de skulle ta hänsyn till att det är så många som engagerar sig men vågade inte säga varken ja eller nej till om det blir någon folkomröstning, säger Denise Toresson som är en av initiativtagarna.

Vad krävs för att det ska bli en folkomröstning?

– En tredjedel av fullmäktige måste säga ja.

Hur känns det nu?

– Det känns väldigt skönt att vi är i mål men samtidigt lite tomt. Nu får processen ha sin gång. Och om det blir ja till en folkomröstning så är det upp till politikerna att formulera en fråga som ska ställas till medborgarna, säger Denise Toresson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".