Vilma Vybiral och Kristin Joons
Vilma Vybiral och Kristin Joons går i årskurs nio på Rotskärsskolan. Foto: Johanna Hermann Lundberg/Sveriges Radio

Unga eldsjälar skramlade för Världens barn

"Får vi en uppgift så gör vi det till hundra procent"
1:24 min

Vilma Joons och Kristin Vybiral, elever på Rotskärsskolan i Älvkarleby, hjälpte till att öka kommunens insamling till Världens barn med 622 procent jämfört med 2015.

Förra året låg Älvkarleby sist i länet och näst sist i landet när det gällde att samla in pengar till Radiohjälpens riksinsamling Världens barn. Kommunen hade sammanlagt samlat in ungefär 5 000 kronor.

– Vi tyckte att det nästan var pinsamt. Så vi tänkte att vi ville slå det bara här på Rotskärsskolan, säger Vilma Joons.

Tillsammans med Kristin Vybiral tog hon initiativet att deras skola skulle samla in lika mycket pengar under 2016 som hela kommunen gjort 2015.

Får vi en uppgift så gör vi det till hundra procent. Det är bara sådana vi är.

Tjejerna fick massor av idéer, bland annat ställdes det fram en bössa i kafeterian och ibland skänktes kassan i kafeterian till insamlingen. De sålde pins och elever i klass 1-5 fick panta burkar.

Resultatet blev det dubbla och skolan samlade in 10 000 kronor.

– Får vi en uppgift så gör vi det till hundra procent. Det är bara sådana vi är, säger Kristin Vybiral.

Totalt ökade kommunen sin insamling med 622 procent och samlade alltså in 40 252 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".