Flera till sjukhus på grund av värmen

Flera personer i Uppsala län har tagits in på sjukhus efter att de har drabbats av den senaste veckans värmebölja. Det handlar främst om äldre personer som har hemtjänst eller som bor på äldreboenden.

-Vi har märkt den senaste veckan att ett ökat antal, framför allt äldre, som har kommit hit. Det är huvudsakligen att de inte dricker tillräckligt mycket som gör att de kommer hit, säger Eva Melander Olsson som är ställföreträdande avdelningschef vid akademiska sjukhusets akutmottagning.

Hela den gågna veckan har personer sökt sig till akutmottagningen på grund av värmen, men i fredags ökade antalet äldre och uttorkade markant. Enligt Eva Melander Olsson som ansvarar för akutmottagningen var det tio till femton personer som då togs omhand. Ofta har det handlat om att de äldre inte fått tillräckligt med vätska på sitt äldreboende.

Barn och äldre är helt enkelt extra känsliga för det varma vädret. Om fler skulle lyssna till Eva Melander Olssons uppmaning skulle färre hamna på akutmottagningen.

- Barn och äldre måste dricka mer helt enkelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista