Polisen arbetar inte mot blottningen

Polisen arbetar inte mot blottningen i länet och som läget är nu ser de ingen anledning att göra det.

Antalet fall av blottning som anmäls till polisen i Uppsala har legat på runt 45 per år de senaste åren, flest anmäls nu under de varma sommarmånaderna. Troligtvis är mörkertalet stort och anmälningarna ser inte ut att bli färre.

-Våra resurser är begränsade och vi måste rikta in oss på det som vi ser är ett stort problem och det kan vi inte se att blottningen är. Självklart skickar vi en polisbil om någon ringer på direkten men annars gör vi inget, säger Monica Karlsson som är förundersökningsledare på Uppsala-Knivsta närpolisområde.

För polisen är några av blottarna i länet kända säger Monika Karlsson men i övrigt så är det sällan de lyckas identifiera någon. Även om blottning är oprioriterat för polisen och det svårt för blottare att få vård, vilket berättat tidigare, så kan den som utsatts för en blottare bli mycket kränkt och känna stort obehag, även lång tid efter.

Monica Karlsson på polisen säger att om det anmäls väldigt många brott på kort tid eller på samma plats eller om det riktas mer mot små barn, då finns det anledning för polisen att sätta in resurser och göra extra insatser i just det fallet. Men som det är nu prioriteras inte blottning även om man skulle kunna arbeta mer förebyggande.

-Ja, vi skulle kunna göra det men det är en resursfråga, och det finns inga planer på att göra mer insatser mot blottningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista