Linda Marklund är kritisk till att kommunerna gör få medlingar mellar brottsoffer och brottslingar.
Linda Marklund är kritisk till att kommunerna gör få medlingar mellan brottsoffer och brottslingar Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Trots lagkrav - få medlingar mellan brottsoffer och förövare

"Det är förskräckligt"
2:08 min

Det görs få medlingar mellan brottsoffer och förövare i Uppsala län, trots att det är lagkrav på att det ska göras. Det visar en koll med kommunerna som P4 Uppland har gjort.

Linda Marklund som jobbar med medling, och som tidigare har forskat om medling vid Uppsala universitet, tycker det är dåligt.

– Jag tycker det är förskräckligt. Man nekar de som varit utsatta för, och begått brott, en möjlighet att gå vidare. Att få en framtid där de mår bättre. Det är en brist i rättsystemet, säger Linda Marklund.

Alla kommuner ska kunna erbjuda medling mellan brottsling och offer i de fall brottslingen är ung, upp till 21 år, enligt socialtjänstlagen. Det kan handla om rån, stölder och misshandel till exempel.

Enligt internationell forskning leder medling till att färre unga brottslingar begår nya brott. Men medlingarna genomförs sällan i praktiken visar det sig när P4 Uppland frågade kommunerna i Uppsala län.

Tierp och Knivsta hade inga medlingar förra året, Håbo kommun hade ett fall. I Uppsala kommun görs det medlingar, men de har blivit färre. Det har minskat från 68 medlingar år 2009 till 41 förra året i Uppsala.

Linda Marklund tror det är så få medlingar på grund av dålig kunskap och att annat prioriteras av polis och socialtjänst.

– Att de inte har kraft, energi och kunskap om att man ska fråga om parterna vill ha en medling när en gärningsperson har erkänt. Det kan också bero på minskade resurser, mindre kontakter mellan medlingsverksamhet, socialtjänsten och polisen. Jag tror att man har brister i kunskapen som gör att de initiativen inte tas, säger Linda Marklund.

I Tierp har det inte gjorts några medlingar mellan brottsling och brottsoffer de senaste tre åren säger Randi Graungaard som är chef över socialtjänsten i Tierps kommun.

– Vi har inte fått några förfrågningar kring det från polisen. Vi har inte heller sett att några av våra kunder har kunnat ha nytta av det, i den mån vi känner till att någon har varit utsatt för brott.

Kan det bero på att socialtjänsten inte har tid?

– Det tror jag inte, den problemställningen känner jag inte igen mig i, säger Randi Graungaard vid Tierps kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".