Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Tre års fängelse för tio år gammal våldtäkt

Målsägandebiträdet: Helt korrekt påföljd
1:24 min

Det blev fängelse i 3 år och 6 månader för den Uppsalabo som stått åtalad för en tio år gammal våldtäkt i Söderhamn.

Under rättegången nekade mannen till alla anklagelser och hävdade att han inte ens varit i Söderhamn den aktuella tiden för tio år sen. Men Hudiksvalls tingsrätt anser att kvinnans berättelse stöds av den rättsmedicinska undersökningen och att DNA proverna binder mannen till brottet.

– Jag har inte hunnit prata med kvinnan än men hon kommer med största sannolikhet tycka att det är skönt att domstolen tror på henne, säger målsägandebiträdet advokat Jacob Asp.

Att mannen hittades är en slump och beror på att hans DNA registrerades i somras i samband med att han dömdes för ett annat brott utomlands.

Även om det gått lång tid sedan brottet, nio år och elva månader, ska det inte ses som förmildrande eftersom det handlar om en överfallsvåldtäkt menar Hudiksvalls tingsrätt och bedömer att straffvärdet är 3,5 års fängelse. 

Mannen ska också betala ett skadestånd till kvinnan på 55.000 kronor.

– Jag tycker att det är en helt korrekt påföljd. Straffets längd är helt i linje med vad jag yrkade i tingsrätten och ligger nära en grov våldtäkt och att döma ut ett straff som tenderar en grov våldtäkt är helt korrekt av domstolen, säger Jacob Asp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".