Advokat Nina Tiberg i Uppsala.
Advokat Nina Tiberg i Uppsala. Foto: Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

18-åring slutade råna efter medling

"Ett uppvaknande för honom"
1:57 min

En 18-åring som rånade ungdomar i Uppsala tänkte om efter så kallad medling. Trots att det kan få unga brottslingar att sluta begå brått görs få medlingar i Uppsala län.

18-åringen fick träffa några av de han rånade i en medling. Hans advokat Nina Tiberg säger att det fick 18-åringen att tänka om.

– Det var ett uppvaknande för honom. Han behövde bearbeta det här för att kunna gå vidare.

Varför tror du det kan vara en hjälp att inte begå nya brott?

– Att han träffade de som blev utsatta och fick ett ansikte på dem. Det fick honom att känna att det är inget han någonsin ska göra igen, säger Nina Tiberg.

Men det görs få medlingar mellan brottslingar och offer i Uppsala län visar den koll P4 Uppland har gjort. Heby kommun har haft två fall de senaste tre åren. Knivsta har haft sju fall år 2013-15. Tierp har haft noll medlingar de senaste tre åren. Uppsala har haft fler, men det har minskat från 68 medlingar år 2009 till 41 förra året.

En anledning till det kan finnas hos polisen säger Linda Marklund som tidigare har forskat om medling vid Uppsala universitet:

– En orsak kan vara den stora polisomorganisationen. Att man inte har haft kraft, tid och kunskap att man ska fråga parterna om de vill ha en medling när en gärningsperson har erkänt, säger Linda Marklund.

En utredningschef på Uppsalapolisen skriver i ett mejl till P4 Uppland att polisen frågar alla misstänkta som förhörs om de vill vara med om medling, men att många inte vill.

Enligt socialtjänstlagen ska alla kommuner kunna erbjuda medling mellan brottsling och offer i de fall brottslingen är ung, upp till 21 år.

I det fall som advokaten Nina Tiberg var med tror hon medlingen också var positiv för brottsoffren, i det fallet flera ungdomar som blev rånade.

– Jag tror att det var en otrolig lättnad för dem. Att de på det sättet kunde släppa händelsen som hade varit oerhört jobbig.

Varför blir det en lättnad?

– Att man får möta den person man har känt en rädsla och ångest inför, det blir avdramatiserat, säger Nina Tiberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".