Gås och svartsoppa. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
Gås och svartsoppa. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

Christina uppmärksammar Mårten Gås

I dag tar vi fram gåsen i Christinas Mat för att uppmärksamma Mårten Gås-dag.

Gåsen

  • En hel gås, ca 5 kg
  • 4 äpplen
  • 2 nävar katrinplommon
  • Salt och peppar

 

Gör så här:

Salta och peppra gåsen utanpå och inuti. Fyll med äpplen och katrinplommon. Lägg på sidan i ugnsform i 180 grader varm ugn.

Vänd till motsatt sida efter en halvtimme och efter ytterligare en halvtimme med bröstsidan upp. Ös med fett från gåsen minst en gång i halvtimmen.

Gåsen är klar då innertemperaturen är 80-85 grader (ca 30 min per kg kött), köttsaften ska vara ofärgad. Servera med brysselkål, gräddsås, äppelmos och ugnsrostad potatis som östs med gåsfett i ugnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".