Angelica Bergkvist SIF Skutskärs dambandylag
1 av 2
Foto: Larsgöran Svensson.
Lagbild SIF Skutskärs dambandylag i Women World Cup 2016.
2 av 2
För några veckor sedan deltog laget i Women World Cup 2016. De hamnade på en delad tredje plats efter att ha förlorat semifinalen mot Record Irkutsk från Ryssland. Foto: Anders Eriksson

Skutskärs nya bandylag siktar mot toppen

"Vi är bland de fyra bästa i världen"
3:42 min

Skutskärs nya bandylag är redan ett av världens bästa lag - trots att laget bara har varit aktivt i ett halvår.

Dambandyn blomstrar i Uppland. Förra veckan berättade vi om Uppsala Bois som har startat upp ett lag. Även i Skutskär har eldsjälar gjort samma sak. Lagets sportchefen Kent Hockman berättar att allt går åt rätt håll.

– Det känns jättebra. Vi har 20 entusiastiska tjejer som är jätteduktiga allihopa, säger han.

Den första seriematchen är spelad och där utklassade laget Kalix med 16-3 på hemmaplan. Laget gjorde även succé i Women World Cup och hamnade på en delad tredje plats efter att ha förlorat mot Record Irkutsk från Ryssland.

– Hade vi fått träna tio pass på storplan så tror jag att Skutskär hade vunnit hela cupen, säger Kent Hockman och syftar på att träningarna innan cupen bara hade skett på hockeyrink.

Laget drogs igång i våras av den etablerade bandyföreningen Skutskär IF.

Hade vi fått träna tio pass på storplan så tror jag att Skutskär hade vunnit hela cupen.

– Vi ville bredda bandyn i Skutskär helt enkelt. Vi har haft damlag förut och såg det som ett alternativ till vårt herrlag och ville öka ungdomsverksamheten, och då tyckte vi att vi skulle ha ett damlag, säger Kent Hockman.

Hittills har laget värvat många duktiga spelare. Bland annat Johanna Pettersson, som både är spelare och tränare. Hon är en av världens bästa bandyspelare, enligt sportchefen.

– Vi ville ha en tränare som var jätteduktig och som har förtroende hos tjejerna.

Responsen på det nya laget har mestadels varit positiv, men från många lag som Skutskär har värvat spelare från har kritiken flödat. Vilket sportchefen har synpunkter på.

– På herrsidan värvas det hur mycket som helst. Och det skulle man tydligen inte få göra på damsidan. Det är tabu men det har vi ändrat på. Och jag tror att hela dambandy-Sverige har vaknat upp.

Den här säsongen spelar laget i Norra allsvenskan, men inför nästa säsong vill laget gå upp i Elitserien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".