Rikard Malmström (MP)
Rikard Malmström (MP) Foto: Pressbild.

Vill ha mer jämställd idrott

Politiker: Vi ska öka glädjen i idrotten
1:39 min

Uppsala kommun presenterade under torsdagen nya förslag på hur idrotten ska bli mer jämställd.

Mer fokus på barn och unga samt att fler tjejer inom idrott ska få mer ekonomiskt stöd för att hyra in sig i kommunens egna lokaler. Det vill Uppsala kommun åstadkomma med de nya förslagen för finansiering av idrotten i kommunen. Sporter som till exempel dans och ridsport är något som varit lågt subventionerade och som ofta organiserats privat.

Idag får män 60 procent av nämndens ekonomiska stöd medan kvinnor får 40 procent, något idrott och fritidsnämndens ordförande Rikard Malmström (MP), vill jämna ut. Men det kommer också göra att stödet för att hyra lokaler kommer öka från 80 kronor i timmen, till 150 kronor.

Och eftersom att Uppsala kommuns budget är pressad, så har idrott och frittdsnämnden effektiviseringskrav på 3,5 miljoner kronor. Det i sin tur gör att kommunen behöver ta ut en högre avgift från föreningar och klubbar.

– Och det är vi väldigt ledsna över att behöva göra, men det är en del av arbetet med kommunens generellt sett pressade ekonomi, säger Rikard Malmström.

Man vill också likställa match och träning, genom att matcher inte ska få företräde på större anläggningar. 

– Vi ska tona ner tävling och match i breddidrottsverksamhet, för att vi ska minska utslagningen och öka glädjen i idrotten, säger Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".