Smådjur påverkas av hettan

Den senaste tidens värme har lett till att många äldre människor sökt sig till sjukhus. Men även djur drabbas hårt av hettan, speciellt smådjur som till exempel hundar och katter.

- Ja, det är många hundar som komme rin nu till oss, som kanske suttit i en varm bil och blivit väldigt varma, säger Annika Bergström, veterinär vid Smådjurskliniken i Ultuna i Uppsala.

Som du kunde höra i våra nyheter i morse så har flera äldre personer sökt sig till sjukhus efter den senaste tidens värmeslag i Uppland.

Men även smådjur, som till exempel hundar, katter, hamstrar och sköldpaddor tar värmen hårt. Smådjurskliniken vid Ultuna i Uppsala har fått in många hundar som fått sitta i varma bilar och vänta på husse och matte långa stunder. Nu vädjar veterinärerna där att inte låta sina hundar vänta så länge i en bil:

- Vi vill be alla att inte göra det, eftersom hundar svettas inte som vi gör. De andas istället väldigt intensivt och det tröttar ut dem. Det räcker inte bara med en skål vatten, säger Annika Bergström.

- Och det räcker kanske inte heller med att låta fönsterrutan vara öppen lite?

- Nej, det gör det inte, säger Annika Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista