Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson. Foto: Sveriges Radio
Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson. Foto: Sveriges Radio

Polisen kritiseras av medlare

"Vi har ingen gemensam plan"
1:45 min

Det görs få medlingar mellan brottsoffer och förövare i Uppsala län. Och nu får polisen kritik för att inte prioritera frågan.

En anledning till att det görs få medlingar i Uppsala län kan vara att medling inte prioriteras tillräckligt av polisen. Det säger Sara Nyström som är medlare i Sigtuna kommun, men som tidigare har jobbat flera år i Uppsala.

– Jag tror att polisen skulle kunna lägga mycket mer tid och resurser på att utbilda de som är förhörsledare i hur man kan fråga om medling. Att ha det som en stående punkt i sin verksamhet. Det saknas, säger hon.  

Det är bortprioriterat?

– Ja. Det märks genom att vi inte har någon gemensam plan upprättad. Det finns ett avtal om att vi ska samverka, men det genomförs inte, säger Nyström.

Socialtjänstlagen kräver att kommunerna erbjuder medling, men medlingen har minskat i Uppsala kommun de senaste åren, från 68 år 2009 till 41 medlingar förra året.

– Det finns en samverkan mellan polis och socialtjänst. Vad jag känner till träffas man minst en gång i månaden, säger Christer Nordström som är presstalesperson på polisen i Uppsala. 

 Han säger att medling kräver att båda parter deltar frivilligt och att gärningspersonen måste erkänna sin gärning. Och det blir komplicerat om det handlar om fler än ett brott.

– Vi har många fall där man inte har erkänt och man kan vara misstänkt för många grova brott där en medling inte alltid är möjlig, säger Nordström.

Handlar det inte alls om att ni inte prioriterar det här lika mycket längre?

– Vi kan säkert bli bättre, men utredarna är väl medvetna om att det är en viktig punkt. Och vill man inte ställa upp och erkänner man inte så måste vi acceptera det. Vi har en lag att förhålla oss till och det kan vi inte ändra på, säger Christer Nordström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".