Rättegång mot misstänkt cannabisodlare inledd

Idag var första dan på rättegången mot den misstänkta huvudmannen bakom cannabisodlingarna i Skärplinge och på Hållnäshalvön. Mannen hördes under eftermiddan av åklagaren Thomas Bälter Nordenman, men gav ofta undvikande svar på åklagarens frågor

- Det är ju väldigt mycket som han inte kan minnas, vilket jag menar minskar hans trovärdighet, säger åklagaren.

Under maj månad dömde Tierps tingsrätt flera män till fängelsestraff för grovt narkotikabrott. De dömdes för att de varit inblandade i en omfattande framställning av cannabis i Norduppland.

Idag startade rättegången mot den misstänkte huvudmannen som tros ha legat bakom en organiserad framställning av narkotika, i Skärplinge, på Hållnäshalvön och i Skåne. Den nu åtalade 36-årige mannen greps så sent som den 22:a maj.

I förhöret under den första rättegångsdagen hade 36-åringen svårt att förklara den bevisning som pekade mot att han på en hög nivå varit inblandad i cannabisodling.

Flera vittnen har i polisförhör kunnat berätta att 36-åringen var med och organiserade cannabisodlingen - att han köpt in material och utrustning och ordnat med lokaler som till exempel den gamla kopalfabriken i Skärplinge.

-Han verkar ha en hel del kännedom om hur man framställer cannabis och har flyttat sin odling från Skåne till Norduppland

Mycket tyder på att 36-åringen haft kontakter med organiserad brottslighet. Han uppgav i dagens förhör att han i november förra året känt sig hotad av den undre världen på grund av skulder och därför flydde till sin bror i Kanada, men han vill inte lämna ut deras namn i rädsla för sitt liv.

”Jag minns inte” så lät det gång på gång när 36-åringen skulle svara på åklagarens frågor.

Mikael K Söderberg är försvarsadvokat säger att hans klient förnekar all kännedom om cannabisodlingarna

- Försvaret går i korthet ut på att bevisningen helt enkelt är för dålig för att binda honom till själva odlingarna även om han har haft visst samröre med två av fastigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista