Michëlle och Olivia
Michëlle Lind och dottern Olivia Bewa Lind, som fick modersmålsundervisning tidigare. Foto: Tomas Magnusson/SR

Besvikelse efter indraget modersmålsstöd

"Vi har verkligen blivit av med något värdefullt"
2:09 min

Det kommer nu kritik mot omorganisationen av modersmålsstödet i förskolan i Uppsala som klubbades i somras.

Flera föräldrar som P4 Uppland pratat med är upprörda över att det har blivit sämre, och att de blivit av med stödet för sina barn. Olivia Bewa Lind, fem år, berättar att hon fick modersmålsstöd i franska tidigare:

– Man lär sig franska, och då kan man ju prata franska när man reser till Frankrike. Eller Schweiz, säger Olivia.

– Vi har verkligen blivit av med någonting som var väldigt värdefullt. Jag är mest arg på att de sa att det skulle bli en förbättring, och så har de bara tagit bort det helt, säger Olivias mamma Mikaëla Lind.

En av de saker som politikerna ville när man organiserade om modersmålet för förskolebarn, var att lägga större ansvar på förskolorna, att man ska ha modersmål mer integrerat i hela verksamheten även då modersmålspedagoger inte är där.

Mikaela Lind berättar att Olivia hade modersmålsstöd i franska en gång i veckan tidigare, men att det nu har försvunnit.

– Det sitter en skylt i entrén där det står bonjour et bienvenue, och så finns det en fransk flagga. Men det är ju ingen franska i levande språk i vardagsmiljön för barnen, säger Mikaëla.

Flera föräldrar vi pratar med tycker att det har blivit sämre, att fler barn blir utan stöd. Innan man gjorde om var det ungefär 2 300 förskolebarn som fick stöd av en modersmålspedagog. Nu är det enligt kommunen runt 450 barn som får det och de får istället mer undervisningstid.

En förälder vi pratat med säger att det har blivit bättre, att deras barn nu får mer tid än tidigare. Miljöpartisten Linda Eskilsson är vice ordförande i utbildningsnämnden menar att omställningen tar tid.

– Alla barnen får modersmålsstöd i förskolan, och det är det vi håller på att bygger upp nu med stödorganisationer runt omkring. Många förskolor kanske inte riktigt är där än i och med att de nya stödfunktionerna med handledning precis har börjat arbeta.

Hon säger att man nu kartlägger hur förskolorna jobbar med det här, och kommer med en handlingsplan i vår.

– Och vi kommer också följa upp arbetet under nästa höst för att se att det har fått den stora positiva skillnad som vi har tänkt att det här ska få.

Så man ska ha tålamod som missnöjd förälder?

– Jag förstår att man kan vara missnöjd om man har en förskola som faktiskt inte är jätteduktig på det här i dagsläget, men tålamod och det kommer att bli bra och vi kommer följa upp. Och blir det inte bra då kommer vi att se till att det blir bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".