Mojjen Staffan Vikström
Staffan Vikström, ägare av kiosken Mojjen. Foto: Håkan Rehn/Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Kommunen har ansökt om att avhysa Mojjen

Ägaren: Vad sysslar de med?
1:55 min

Nu har Knivsta kommun lämnat in en ansökan till Kronofogden om att avhysa grillkiosken Mojjen.

– Vi har lämnat in en ansökan om att avhysa kiosken och det beror på att den står olovligt på marken. Eftersom att korvkiosken inte har flyttat frivilligt blir kommunen tvungen att ta till andra medel och då behöver vi handräckning från Kronofogden, säger Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta.

Grillkiosken Mojjen blev förflyttad till en provisorisk plats när torget i Knivsta skulle byggas om år 2013. Och efter det har det rått delade meningar om vad kioskens ägare Staffan Vikström blivit lovad av kommunen. Nu vill alltså kommunen avhysa kiosken från platsen, något som Vikström säger att han inte har fått information om.

– De kommer ju aldrig till mig med någonting. Vad sysslar de med? Jag vet inte. Jag har ingen aning.

En advokatbyrå har skickat ett brev till Mojjen om att kiosken måste flytta på sig, men enligt Klas Bergström har inte kommunen meddelat att de ansökt om en avhysning nu.

– Vi behöver inte informera kiosken om att vi kontaktar Kronofogden. Men jag är helt säker på att ägaren har känt till det eftersom att det förts debatt i sociala medier, säger han.

Det här är ju en ganska infekterad fråga, hade det inte varit bra att säga det här till honom direkt?

– Nej, en konsekvens av att kiosken inte har flyttat frivilligt när vi har bett den att flytta, är att man måste ta till lagliga metoder för att faktiskt verkställa någonting som kommunen har rätt att tillse, säger Bergström.

Staffan Vikström berättar att han känner sig förvirrad.

– Det är ju kommunen som ställt mig på platsen. Det är jättesnurrigt, det är svårt att förstå vad de håller på med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".