Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#SKOLDUSCH

Elever känner sig otrygga i skolduschen

Publicerat tisdag 15 november 2016 kl 06.00
Högstadieelev: Väldigt ovanligt att vi duschar
(2:07 min)
Människor duschar.
1 av 3
Var tredje elev svarar att det känns jobbigt att visa sig naken som en anledning till att inte duscha efter gympan. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Tjej fotograferar en naken person med mobilen.
2 av 3
Arrangerad bild. Var tionde elev som inte duschar svarar att de är rädda att någon ska fota eller filma dem med mobilen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
15 av 25 i en klass undviker duschen.
3 av 3
15 av 25 i en klass undviker duschen. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

3 200 högstadieelever har svarat på Sveriges Radios enkät om skolduschen. 60 procent uppger att de inte alltid duschar i skolan.

Vi befinner oss på en idrottslektion på Valsätraskolan i Uppsala. När lektionen är slut är det långt ifrån alla som går in i duschen. Så här säger några elever som går i sjuan där:

– Jag tycker att det är ofräscht att inte duscha. Oftast är det bara jag och en till av killarna som duschar, säger Love.

– De flesta duschar inte. De går bara i väg. Kanske för att de inte vill visa sin kropp för andra, fortsätter Mohammed.

Var tredje elev säger att de sällan eller aldrig duschar efter idrotten i Sveriges Radios undersökning där 3 200 elever har svarat.

Det är väldigt få som känner sig bekväma med att klä av sig och visa sig, även bara i kalsonger, inför andra.

Robin Ritsgard som är idrottslärare på Valsätraskolan menar att det har blivit allt vanligare att eleverna inte duschar efter idrotten.

– Om vi backar bandet tio år så är det en gigantisk skillnad. Det är nästan ingen i åttan och nian som duschar efter idrottslektionerna, säger han.

Var tredje elev svarar att det känns jobbigt att visa sig naken som en anledning till att inte duscha efter gympan.

– Det är väldigt ovanligt att vi duschar. Det är bara ett fåtal killar i klassen som gör det, säger Ossian som går i nian på Eriksbersskolan i Uppsala.

– Det är väldigt få som känner sig bekväma med att klä av sig och visa sig, även bara i kalsonger, inför andra. Just på grund av hur de ser ut och deras kropp.

Andra vanliga svar är att man inte är svettig eller att det är för lite tid till nästa lektion.

Var tionde elev som inte duschar svarar att de är rädda att någon ska fota eller filma dem med mobilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".