Närmare 30 nya operatörer är anställda inför starten av den nya ledningscentralen i Uppsala, som ska dirigera polispatruller i Uppsala, Gävleborg och framöver Västmanland.
1 av 3
Foto: Jessica Gow / Scanpix
Patrik Skörvald chef för nya RLC
2 av 3
Patrik Skörvald chef för nya RLC Foto: Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio
Polisförbundets ordförande för region Mitt, Anna Ramsten.
3 av 3
Polisförbundets ordförande för region Mitt, Anna Ramsten. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio

Gemensam styrning av polispatruller från Uppsala

"Vi tycker att man behöver trycka på stoppknappen"
1:42 min

I dag driftsätts den nya ledningscentralen i Uppsala för polisen i region Mitt som ska dirigera polispatruller från Uppsala och Gävleborg.

Närmare 30 operatörer har rekryterats till tjänsterna inför starten av regionledningscentralen och som kommer dirigeras från regionens huvudort, Uppsala.

– Vi tycker det har gått bra, vi har planerat det här under en längre tid, säger Patrik Skörvald som är chef för regionledningscentralen i region Mitt. 

Den nya ledningscentralen, RLC, kommer dirigera polispatruller från Uppsala, Gävleborg och i ett senare skede också Västmanland.

Den här ombildningen till regionledningscentraler är en del i genomförandet till den nya polismyndigheten och där polisregion Mitt, är bland dom sista att genomföra en sån här regionledningscentral.

Men några som tidigare ställt sig kritiska till den här ombildningen är Polisförbundet i region Mitt, som menar på att införandet av det här, dels har gått för fort och att många av dom nyanställda operatörerna kommer sakna lokalkännedom, bland annat. 

Anna Ramsten som är ordförande för Polisförbundet i region Mitt, menar på att införandet av ledningscentralerna även kommer ge kringeffekter på den övriga polisorganisationen.

– På alla polisområden så ska man nu också införa en ny organisation med stationsbefäl och jour-förundersökningsledare, som ska ersätta den gamla organisationen med vakthavande befäl. Det här kommer man nu sjösätta idag utan att ha full bemanning och utan tillräcklig utbildning för de som ska börja arbeta på de nya positionerna. Så vi menar att man ska trycka på stop knappen, säger Anna Ramsten.

Den nya regionledningscentralen kommer framöver att flytta från polishuset till Kristallen i Fyrislund i Uppsala. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".