En man har anhållits misstänkt för förberedelse till terrorbrott
En man har anhållits misstänkt för förberedelse till terrorbrott Foto: Claudio Bresciani/TT

Man anhållen för förberedelse till terrorbrott – nekar

"I dagsläget är personen skäligen misstänkt"
1:21 min

En man har gripits misstänkt för försök till terrorbrott i Uppsala län. Förberedelserna ska ha pågått bland annat i Bålsta söder om Uppsala. Mannen nekar till brott enligt flera medier.

Hans Ihrman, vice chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, säger att mannen är anhållen.

– Jag kan bekräfta att det är en person som är frihetsberövad och att misstanken avser förberedelse till terroristbrott. I dagsläget är personen skäligen misstänkt, helt enkelt, säger Hans Ihrman.

Skäligen misstänkt innebär den lägre graden av misstanke. Mannen greps omkring klockan halv tio i går kväll. Mannen misstänks ha förberett terroristbrott.

Hur länge förberedelserna ska ha pågått säger inte åklagaren. Det råder sekretess kring det här gripandet och vad den här mannen ska ha gjort sig skyldig till har ingen som Ekot har talat med velat säga.

Mannens försvarare är den kände advokaten Leif Silbersky.

Förra året dömdes en man av tingsrätten i Sollentuna till fängelse i fem år för förberedelse till terrorbrott.

Rätten slog fast att mannen hade skaffat material till en sprängladdning, bland annat en tryckkokare och stålkulor, och att han hade material från terrororganisationen IS i sin telefon.

Den nu anhållne mannen ska höras och därefter ska åklagaren besluta om han ska begäras häktad. Det måste ske senast på onsdag.

Vi har inte tagit ställning till om personen över huvud taget ska begäras häktad. Det får den kommande utredningen utvisa.

– Nu är personen frihetsberövad och under de närmaste dygnen syftar utredningen till att leda fram till en slutsats om personen ska begäras häktad eller inte. Men där är vi inte ännu, säger Hans Ihrman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".