Elever på Eriksbergsskolan
1 av 2
Ossian Spence, Ruben Söderlind och Aya Rguigui som går i nian på Eriksbergsskolan är nöjda med duschdraperierna. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Robin idrottslärare Valsätraskolan
2 av 2
Robin, idrottslärare Valsätraskolan. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
#Skoldusch

Draperier gör skolduschar tryggare

Elev: Ingen skulle duscha annars tror jag
1:58 min

Allt fler skolor i Uppsala län sätter upp draperier för duscharna i idrottshallarna. Detta för att motverka att elever känner sig utsatta och låter bli att duscha efter gympan.

Var tredje högstadieelev som svarade på Sveriges Radios undersökning duschar sällan eller aldrig efter idrottslektionerna, något vi berättade om i går.

Tre av tio som inte duschar svarade att en orsak är att det är jobbigt att visa sig naken. Var tionde svarade att de inte duschar på grund av rädsla att någon ska fota eller filma med mobilen.

Jag tycker det är jättebra. På högstadiet kan det vara jobbigt för många att stå avklädd.

När vi ringer runt till rektorer på högstadieskolor i Uppsala län säger de att skolorna har eller ska sätta upp duschdraperier eller duschväggar för att eleverna ska kunna duscha i fred.

Till exempel har Eriksbergsskolan i Uppsala duschdraperier och så här säger några elever i nian om det.

– Jag tycker det är jättebra. På högstadiet kan det vara jobbigt för många att stå avklädd, säger Aya Rguigui.

– Det är trevligt att ha draperier, därför att annars skulle nog ingen duscha. Vad jag vet är det ingen av killarna i klassen som är bekväm med att visa sig naken, säger Ossian Spence.

Enligt Uppsala kommuns Skolfastigheter har det blivit allt vanligare att skolorna i Uppsala kommun sätter upp duschdraperier eller duschväggar i sina idrottshallar.

På Valsätraskolan visar idrottsläraren Robin Ritsgard de grå duschdraperier i tjock plast.

– Det är stora, tunga draperier. Tanken är att eleven ska kunna skyla sig med handduk hela vägen in till duschen. Och sen kunna duscha i lugn och ro utan att nån tittar på eller kommenterar ens kropp, säger Robin Ritsgard.

Men trots duschdraperier är det många bland killarna i nian på Eriksbergsskolan som inte duschar.

– Det har blivit ett grupptryck bland killarna, att det är coolt att inte duscha och att komma sent, säger eleven Aya Rguigui.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".