Mobiltelefon, nakna ben och Gustav Fridolin.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
#Skoldusch

Fridolin: Bort med mobilerna från skolduschen

Utbildningsministern: Borde inte följa in i omklädningsrummen
1:51 min

Att ta bort mobilerna från omklädningsrummen tror utbildningsministern kan få fler elever att duscha efter gympan.

En annan anledning att inte duscha efter idrottslektionerna som eleverna har svarat i undersökningen på, är ofräscha duschar. 

Såhär sa några elever i sjunde klass på Valsätraskolan om det. 

– De är ganska äckliga. Små barn brukar typ gå på toa i duschen. Det ligger hår och ludd överallt, säger eleven Klara. 

– De är inte jättefräscha, men man kan ändå duscha i dem. Det är ganska smutsigt på golvet ibland, säger en annan elev Lovisa. 

Sveriges Radios undersökning, där över tretusen högstadielever har svarat, visar att var tredje elev duschar sällan eller aldrig efter idrottslektion.

Att duschar är snuskiga eller ostädade är en anledning. Stressigt till nästa lektion en annan. Och att det känns jobbigt att visa sig naken.

Var tionde elev uppger att orsaken att låta bli att duscha är rädsla för att någon ska fota eller filma med mobilen. Om det säger utbildningsministern Gustaf Fridolin så här. 

– Att bli filmad i duschen efter idrotten är oerhört allvarligt. Det måste leda till att man har tydliga diskussioner med eleverna och tydliga ordningsregler. Finns det en enda elev som känner oro för detta så borde mobilerna inte följa in i omklädningsrummen.

Personal i skolor i Uppsala vi har pratat med säger att inte duscha är något som har blivit mycket vanligare de senaste tio åren. Det säger bland annat skolsköterskan Maud Enbom på Gränbyskolan.

– Att duscharna inte är fräscha, det har varit ett bekymmer som elever har sagt. Också att det känns otryggt, att det är öppet och att man är rädd för att bli filmad.

Skulle en lösning kunna vara att ta bort mobilerna från omklädningsrummen?

– Ja, absolut. Hur det praktiskt ska skötas vet jag inte, säger skolsköterskan Maud Enbom.

Relaterat

Mer om #Skoldusch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".