Ett barn på en förskola leker med bokstavsknappar.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vissa barn blir utan modersmålsstöd

Anna Manell: Föräldrar konstaterar att barnen inte ens utreds
1:37 min

Alla ska ha rätt att söka oavsett kunskaper i svenska, men så fungerar det inte i praktiken.

Tidigare har P4 Uppland rapporterat om föräldrar som är kritiska till att det har blivit mindre stöd till barnen efter omorganisationen som klubbades i somras.

Nu kommer kritik mot vilka barn som kan söka modersmålsstödet.

– Jag är kritisk till att det beslut vi fattade i utbildningsnämnden, det vill säga att man ska ha rätt att få stöd i modersmål om man behöver det oavsett kunskaper i svenska, att det inte har förverkligats, säger Anna Manell, gruppledare för Liberalerna i Uppsala.

I beslutet om det förändrade arbetssättet för modersmål i förskolan som togs i somras står det att "två och flerspråkiga barn ska kunna bedömas ha behov av stöd från modermålspedagog oavsett kunskapsnivå i svenska". Men det här fungerar dåligt enligt Anna Manell.

– Det finns många föräldrar på olika förskolor som kontaktat mig och konstaterat att förskolorna sagt att deras barn inte ens kommer att utredas därför att deras barn kan för bra svenska. Och det går helt stick i stäv mot det beslut vi fattade i nämnden, säger hon. 

Även föräldrar vi pratat med säger att de fått höra att deras barn inte kan bli aktuella för att de kan för bra svenska.

I blanketten för beställning av modersmålsstöd i förskolan står det att stöd kan beställas till barn som behöver detta stöd för att på ett bra sätt kunna ta del av verksamheten i förskolan.

Linda Eskilsson är miljöpartist och 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala, hon menar att beslutet är tydligt. 

– Det är inte kunskapsnivån i svenska som ska styra om man ska ha behov särskilt stöd i modersmålsundervisning, utan det är helt andra kriterier. Och vi har också sagt att den här blanketten behöver ses över och den kommer ses över inom kort, säger Linda Eskilsson.

Så om det är så att förskolor eller föräldrar uppfattar att det är det som styr, så är det fel?

– Att det är kunskapsnivån i svenska? Ja, det är fel, och det har vi förtydligat i ett brev som gått ut till medarbetarna på alla förskolor nu, säger Linda Eskilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".