Leif Silbersky
1 av 2
Leif Silbersky säger att det nu är upp till åklagaren att lägga fram ytterligare bevisningen. Foto: Janerik Henriksson/TT
Dagens häktningsförhandling hålls bakom stängda dörrar, där en man i 30-års åldern är misstänkt för förberedelse av terrorbrott.
2 av 2
Dagens häktningsförhandling hölls bakom stängda dörrar, där en man i 30-års åldern är misstänkt för förberedelse av terrorbrott. Foto: Fernando Arias /Sveriges Radio

Terrormisstänkt blev häktad

Advokat Leif Silbersky: Det behövs extremt lite för att bli frihetsberövad på de här grunderna
0:49 min

Den misstänkte mannen häktades under torsdagsförmiddagen på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Åklagarmyndigeheten meddelar genom ett pressmeddelande att man nu har en vecka på sig att stärka eller avfärda misstanken. 

I pressmeddelandet står också att kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål, inte finns tillgänglig för en kommentar och att man inte kan lämna några fler upplysningar i ärendet. 

Dagens häktningsförhandling mot den misstänkte Bålstabon inleddes vid 10-tiden och hölls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. 

Mannens advokat Leif Silbersky säger efter dagens förhandling att det här visar på att åklagarens bevisningen är tunn och att hans klient förnekar all inblandning i något brott. 

– Bollen ligger hos åklagaren och nu får hon skynda på, för hon har bara en vecka på sig att komma fram ytterliggare med material och lyckas inte det så kommer min huvudman, som jag ser det, att försättas på fri fot, säger Leif Silbersky. 

En större grupp journalister var på plats för att bevaka förhandlingen, liksom ett antal av mannens närstående.  

Mannen som är i 30-årsåldern ska vara skriven på en adress i Bålsta och begärdes häktad igår av Uppsala tingsrätt.

Både åklagaren och Säpo som bedriver utredningen har varit väldigt knapphändig med information om den misstänkta gärningen eller dess motiv. Mannen har spridit främlingsfientligt material på sin Facebooksida.

En anhörig beskriver honom som invandringskritisk men inte våldsbenägen. Han säger att han är övertygad om att hans släkting är oskyldig. 

Terrorforskaren Hans Brun vid försvarshögskolan i Stockholm säger att det är ovanligt att någon åtalas för det brottet.

– Det är väldigt ovanligt. Det finns ett liknande fall tidigare i år där en person dömdes i Stockholms län för att ha förberett ett självmordsattentat. Han hade införskaffat viss utrustning för att sätta samman en sprängladdning

För att dömas till förberedelse för terrorbrott krävs bevis för att man haft planer på att skada staten eller en mellanstatlig organisation. Det krävs också bevis för att avsikten är att till exempel
injaga fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp, säger Hans Brun. Liksom andra riktigt allvarliga brott är terrorbrott straffbara även på stämplings- eller förberedelsenivå.

– Rent juridiskt är det som en trappa med en serie trappsteg där man börjar med förberedelse för terrorbrott. Det kan vara att man införskaffar vissa typer av redskap eller vapen för att genomföra det brottet.

Nedan hör ni terrorforskaren Hans Brun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".