Syriska läkaren Amal Al Qasser, som bor i Österbybruk vill gärna bli nyttig och kunna utöva sitt yrke i Sverige
Syriska läkaren Amal Al Qasser, som bor i Österbybruk vill gärna bli nyttig och kunna utöva sitt yrke i Sverige Foto: Thomas Heldmark/Sveriges Radio

Utbildning ska ge snabbare jobb till nyanlända

Amal Al Qasser: Jag vill känna mig nyttig
1:34 min

I dag invigdes en 2 årig specialutbildning vid Linnéskolan i Uppsala som ska ge nyanlända läkare och andra högutbildade inom medicinska vårdyrken, ett snabbspår in i jobb.

För 26-åriga läkaren Amal Al Qasser är det en väg till att äntligen få jobba med det hon är utbildad för.

- Jag vill vara med och komma in i samhället det är jättespännande för mig, att bli lite nyttig.

Syriska läkaren Amal Al Qasser, som bor i Österbybruk vill gärna bli nyttig och kunna utöva sitt yrke i Sverige. Men först behöver hon lära sig medicinsk svenska bättre liksom det svenska vårdsystemet.

- Det är ett annat system. Här tar sjuksköterskor och barnmorskor ett större ansvar och gör sådant som läkare gör i Syrien, säger Amal Al Qasser.

Det är Uppsala kommun, Landstinget och Arbetsförmedlingen som gör en gemensam satsning. Utbildningen syftar till att de nyanlända specialisterna ska klara Socialstyrelsens formella krav. Men de ska också få konkret handledning och praktik, berättar
Marianne Rutqvist som är Hr-specialist på Landstinget i Uppsala län.

- De behöver komma ut tidigt för att se hur vårdarbetet och vårdsystemet fungerar, hur vi arbetar i Sverige med teamarbete inte minst, säger hon

Utbildningen heter Kortare introduktion, snabbare till arbete och förkortas KISA och den finansieras med Eu-pengar ur den Europeiska socialfonden. Tandläkaren Muhammad från Syrien har höga förväntningar.

Lars Sporrong är rektor för vuxenutbildningen i Uppsala kommun.

– När projektet är klart ska vi ha fått igenom minst 40 stycken.

Finns det arbetsgivare för dem?

- Absolut, vi har redan 10 praktikplatser på Akademiska fixade så det finns, säger Lars Sporrong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".