Nya bussfiler

Ändringar av de nya busskörfälten ska göra det smidigare för Kungsgatans bilister i Uppsala. Men trots förändringarna får bilisterna vänja sig vid köandet under rusningstid.

Uppsala kommuns trafikplanerare Sven Ekman har märkt att trafiken på Kungsgatan nu minskat med ungefär 20 procent - och det tycker han är ett resultat som främjar busstrafiken i Uppsala.

- Det har varit ett uttalat mål från kommunens sida att underlätta för bussarna.

Bussarna har fått det bättre på Kungsgatan. För den som obehindrat vill köra sin bil genom centrala Uppsala under rusningstid väntar inga goda nyheter, men det har gjorts förändringar som ska minska den förvirring som har uppstått i trafiken på kungsgatan.

När försöket med busskörfält infördes hade bussfilerna olika tider som var reserverade för enbart buss och taxi. Nu står det en enhetlig tid på vägskyltarna: mellan sju och nio på morgonen och mellan tre och sex på eftermiddagen. En bussfil har tagits bort på norra sidan av Kungsgatan och sen så har körfältspilarna ändrats något för att förbättra framkomligheten.

Men köerna som uppstår under rusningstid är det svårare att göra något åt. Den minskade biltrafiken på Kungsgatan kommer troligtvis att följas av minskad biltrafik i andra delar av centrala stan.

Nästa projekt för åtgärdande är Islandsbron.

- Det blir en politisk fråga att ta ställning till, det kan bli fråga om åtgärder på Östra ågatan - om man vill köra bil där ska det gå långsammare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista