Häktningsförhandlingen hålls bakom stängda dörrar, där en man i 30-års åldern är misstänkt för förberedelse av terrorbrott.
Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Foto: Fernando Arias /Sveriges Radio

Press på åklagaren: Hitta bevis på en vecka

Jurist: Ganska ovanligt häkta på lägre misstankegrad
2:06 min

Eftersom tingsrätten häktade den terrormisstänkte mannen på den lägre misstankegraden måste åklagaren komma med tyngre bevisning inom en vecka.

Beskedet i går att mannen som är misstänkt för förberedelse till terroristbrott häktas på den lägre misstankegraden - sätter stor press på åklagaren.

Inom en vecka måste hon nu lägga fram bevis som gör att mannen kan omhäktas på sannolika skäl.

Annars blir det svårt att hålla kvar honom i häktet, säger Jenny Lindell vice chefsåklagare i Malmö.

– Jag kan inte säga att det inte går. Men det är ytterst ovanligt.

Det var fullt med journalister och några anhöriga i stolsraderna framför pansarglaset inne i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Den misstänkte leddes in i handfängsel och grön häkteströja. Han blinkade självsäkert mot sina anhöriga efter att rättens ordförande läst upp beslutet. Häktad som skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Den lägre misstankegraden innebär att åklagaren har en vecka på sig att stärka sin bevisning - annars kommer han ovillkorligen släppas - menar flera jurister som P4 Uppland har varit i kontakt med.

Det är ganska ovanligt att rätten häktar på den lägre misstankegraden säger vice chefsåklagaren i Malmö Jenny Lindell.

– Det är oftast bara i de allra grövsta brotten som man gör det. Anledningen är att man ser till att utredningen kan fortsätta utan det finns en påverkan från den misstänkte.

Vad brottsmisstankarna innebär konkret eller vad som är motivet bakom - det har åklagaren inte velat kommentera.

Mannen har spridit främlingsfientligt material på sin Facebooksida. Han har också själv skrivit nedsättande kommentarer om till exempel svarta människor.

En nära släkting som P4 Uppland har varit i kontalt med beskriver honom som kritisk till invandring - men inte rasist och inte våldsbenägen.

Den 33-åriga mannen är skriven på en adress i Bålsta - men när P4 Uppland igår besökte området stod det klart att han inte verkar ha bott där på många år.
Bålstabon Annette tycker i alla fall att det känns ganska obehagligt.

– Det vet man ju egentligen att världen tränger ju sig på. man tror att det där händer någon annanstans. Men det kan hända precis var som helst i världen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".