drönare sdltb193dfc-nh
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Datainspektionen öppnar upp för drönarfotografering

"De efterfrågade vägledning"
1:29 min

Nu har datainspektionen tolkat domen om att så kallade drönare med kamera i stort sett inte får användas annat än i brottsbekämpade syfte.

En tolkning av datainspektionen om hur man får använda drönare är något som länsstyrelserna efterfrågat då domen om drönarförbud var otydlig på när dom faktiskt kunde ge tillstånd.

Länsstyrelserna i Sverige har nu haft möte med datainspektionen och då framkom att det ska vara möjligt att få generella tillstånd inom en mängd områden som nu sysslar med drönarfotografering. Några exempel är inom forskning, jordbruk, skogsbruk, transport av hjärtstartare, mätning och besiktning. För en månad sedan sa datainspektionen att tillstånd i stort sett bara skulle ges för brottsbekämpning men på frågan om man ändrat sig efter de protester som varit svarar dom att man bara tolkat domen och lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".