Promethea Echenique
1 av 2
Promethea Echenique Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Transflaggan
2 av 2
Transflaggan. Foto: Sveriges Radio

Hon blev trakasserad på grund av sin könsidentitet

"De skrek åt mig när jag gick på gatorna"
1:10 min

För att uppmärksamma den internationella minnesdagen för våldet mot transpersoner hålls en manifestation på Celciustorget i Uppsala.

Med tal, tända ljus och en tyst minut ska transpersoner som utsätts för hot och våld bli ihågkomna. På manifestationen som hålls under söndagseftermiddagen i Uppsala ska man förutom att minnas också blicka framåt för transrättigheter. 

Promethea Echenique som kommer från Uruguay och nu bor i Storvreta är en av arrangörerna. Hon säger att det var svårt att som transperson leva i Uruguay.

– Jag blev trakasserad, förödmjukad och de skrek åt mig när jag gick på gatorna i Uruguay, säger Promethea Echenique. Hon tolkades som en pojke av omgivningen när hon föddes, men identifierar sig som kvinna.

Hon berättar att i Uruguay blir transpersoner utsatta för våld både av allmänheten och av polisen. De farligaste länderna är Brasilien, Mexico och USA, där många dödas. Bara i USA har 20 transpersoner blivit mördade i år säger hon.

Promethea Echenique har bott i Sverige som barn, och har nu återvänt eftersom det är för farligt att leva i Uruguay. I Sverige tycker hon att det känns säkert, men det finns problem här också.

– Det är för krångligt att byta vilket kön man är registrerad som och det kan vara svårt att få ett jobb. Det upplever jag själv och jag hör från andra transpersoner som bott här hela sitt liv att de upplever samma sak, säger hon.

Transgender Day of Remembrance har arrangerats i USA sedan 1999 och började uppmärksammas i Sverige 2007 enligt tidningen QX.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".