Läxhjälp.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Forsmarkselever flyr Östhammar

Förälder: Vi trodde inte det var sant
1:41 min

Oron är stor hos föräldrar på Forsmarks skola efter förra veckans nedläggningsbesked. Nu vill många föräldrar placera barnen i andra kommuner.

Kommunens plan är att erbjuda eleverna plats på bruksgymnasiet i Gimo. Men det är inget bra alternativ säger Karin Allera som är mamma till en elev på skolan. 

– Problemet är att Forsmarksskolan har en så unik profil. Vi är väldigt ifrågasättande av hur man ska kunna erbjuda en likvärdig utbildning, säger Karin Allera.

Forsmarksskolan är en kommunal skola som drivs på entreprenad av Forsmarks kraftgrupp som i sin tur ägs av Vattenfall. Skolan är specialiserad på teknik och naturvetenskap framförallt med inriktning på kärnenergisektorn.

Det var i måndags som Forsmark meddelade att gymnasiet kommer att läggas ner. Redan nästa höst kommer all verksamhet på skolan att upphöra.

– Först trodde vi inte att det var sant och blev ganska chockade.

Hade ni anat att det skulle bli så här?

– Nej, det kom helt från ingenstans.

Det formella beslutet har inte tagits än men mycket pekar på att det 50-tal elever som då inte har gått ut kommer att få söka sig till andra skolor. Kommunens huvudalternativ är Bruksgymansiet i Gimo. Men där finns inget teknikprogram och många föräldrar har därför börjat fundera på att placera sina barn i andra kommuner berättar Karin Allera.

– Det är inte bara vi och vår son utan många av de föräldrar som jag har varit i kontakt med tittar på andra alternativ.

Så ni kanske flyttar er skolpeng från Östhammar?

– Absolut, säger Karin Allera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".