Drönare, arkivbild.
Drönare, arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Drönarfotografer etablerar sig utomlands

Drönarfotograf: Många kollegor använder kryphål i lagen
1:56 min

Datainspektionen har nu tolkat domen om att så kallade drönare med kamera i stort sett inte fick användas annat än i brottsbekämpade syfte.

Tolkningen ändrar mycket av vad som tidigare sagts och tillstånd kan nu ges inom en mängd områden som forskning, jordbruk och besiktning. Men fortfarande är rent kommersiella flygningar i stort sett förbjudna så nu har de drönarpiloterna hittat ett sätt att kunna jobba ändå.

De etablerar sitt företag i ett annat EU-land, men jobbar i Sverige. För då gäller nämligen inte lagen.

Och enligt Malin Ricknäs på Datainspektionen är detta än så länge fullt möjligt att göra.

– Så länge du inte har något annat som gör att du är etablerad i Sverige som ett kontor eller dotterbolag till exempel, säger Malin Ricknäs.

Janne är drönarpilot i Uppsala och han står nu i valet och kvalet om hur han ska göra.

– Många kollegor har börjat att använda kryphål i lagen men jag hoppas ändå på att det ska bli en ändring av lagen så att man kan jobba som förut. Flera kollegor har redan etablerat sig i Danmark och frågat om jag vill hoppa på men jag har ännu inte sagt ja.Men det har börjat bli organiserat och bolag i Danmark letar nu efter drönarpiloter som ska jobba i Sverige åt svenska uppdragsgivare, säger Janne. 

Enligt datainspektionen är detta fullt lagligt än så länge men Janne vill ännu inte etablera sig utomlands.

– Jag vill fortfarande tro att det finns en chans att man kan jobba som tidigare. Men om mina tillståndsansökningar om att få fota inte blir godkända har jag inget val. Då finns det inget att göra längre om bolaget är etablerat i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".