Barn på dagis, förskola. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Bristen på förskoleplatser till stora delar löst

Centerpartist: Dålig framförhållning
1:59 min

Kommunens tjänstemän har lyckats skaka fram 210 av de 260 platserna som fattades i Uppsala. Centerpartiet kritiserar dålig framförhållning.

En orsak till platsbristen var att kommunen förbundit sig att minska antalet barn i barngrupperna, för att få ett öronmärkt statsbidrag. Men nu har tjänstemännen lyckats med att både ha färre barn i grupperna och samtidigt skaka fram största delen av de platser som saknades.

Unn Harsem, centerpartist i utbildningsnämnden i Uppsala kommun, blev ändå inte nöjd, när hon fick det beskedet igår. 

– 210 platser har man lyckats skaka fram till januari. Det allra senaste klickade fram nyss. Det är väldigt tajt.
– Förvaltningen gör ett otroligt bra arbete, jobbar och sliter för att lösa detta. Det har gjort att vårdnadshavarna får besked väldigt sent, att förvaltningen haft som ambition att lösa den här platsbristen.

Är det inte bra nu då?
– Det är inte bra det är alldeles för korta puckar, krävs för stora ansträngningar. Det handlar hela tiden om att vi inte har några marginaler och göra paniklösningar och förlänga kontraktet på någon barack någonstans.

Centerpartiet tycker att Uppsala kommun borde ha tackat nej till de 45 miljoner kronor man fått i statsbidrag för att minska barngrupperna i förskolan.

– Då är det 260 familjer som drabbas av praktiska problem i vardagen, säger Unn Harsem.
– Det blir inte bara draghjälp för kommunen utan en tvångströja. Vårdnadshavarna måste kunna arbeta och planera sin vardag med någorlunda lång horisont.

Borde kommunen betala tillbaka statsbidragen?
– Nu har vi snärjt in oss i detta med statsbidragen. Men hellre säga nej till statsbidragen och ta ett helhetsansvar för kommunens ekonomi och den service vi ändå ska tillhandahålla.

Caroline Hoffstedt (S) ordförande i utbildningsnämnden, svarar på kritiken senare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".