Skyddsobjekt Försvarsmakten
Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

Misstankarna skärpta mot man som fotade skyddsobjekt

Åklagare: Idag ska vi hålla förhör med den misstänkte
0:40 min

Misstankarna mot den man som fotade ett skyddsobjekt i närheten av Bålsta i söndags, har nu stärkts. Mannen är misstänkt för brott mot skyddslagen.

– Först försvagades misstankarna, men igår eftermiddag stärktes de lite grann igen. 

Vad grundar ni det på?

– Det kan jag inte gå in på, det råder förundersökningssekretess, säger åklagare Magnus Berggren till P4 Uppland, som under tisdagen meddelade att han lämnat över ärendet till åklagare Johan Strömbäck. 

–Jag kan inte lämna några detaljer, men det som sker idag är att polisen är ute och kollar på platsen hur det ser ut. Sen ska vi hålla ett förhör med den misstänkte och därefetr bedömmer jag att vi kommer ha tillräckliga underlag för att ta ställning till om han ska begäras häktad eller inte.

Åklagare Johan Strömbäck bekräftar att den misstänka mannen ska ha ett polskt medborgarskap. 

– Vi vill ju bedömma och se var han har varit, vad han har förstått och vad han har gjort, säger Johan Strömbäck.

Mannens advokat Bengt-Göran Hugoson, uppger till P4 Uppland att hans klient förnekar brott och att förhör har hållits och fler kommer att hållas.

På frågan om hur hans klient ser på att misstanken har förstärkts sen igår, så säger advokat Bengt-Göran Hugoson att han har hört påståendet, men vet inte vad det innebär i praktiken. 

Svenska Dagbladet skriver att det var på söndagseftermiddagen som en utländsk medborgare greps i Ekilla utanför Bålsta och fördes till polisstationen i Uppsala.

Där mannen greps ligger ett militärområde där en av Sveriges två stridslednings- och luftövervakningscentraler finns. Den benämns ”Grizzly”. Den andra, ”Cobra”, ligger i Hästveda i Hässleholms kommun.

Anläggningarna är inrymda i bergrum som inte på något sätt är iögonfallande från allmän väg.

Säpo ska enligt vice chefsåklagaren Magnus Berggren vara informerade.

Senast imorgon klockan 12 så kommer det tas beslut om mannen ska friges eller häktas, enligt åklagare Johan Strömbäck. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".