Birgitta Dahl
Hon blev mobbad från sin väg från talarstolen i riksdagen när hon föreslog delad föräldraförsäkring 1970. Foto: Emelie Rockler/Sveriges Radio

Birgitta Dahl skriver om sin kamp för kvinnors rättigheter

Hennes syn på världsläget
0:32 min

Birgitta Dahl, uppsalabo och socialdemokratisk politiker med en lång karriär bakom sig, sammanfattar sitt liv i memoarboken I rörelse, minnen från ett innehållsrikt liv.

Hör hela samtalet längst ner i artikeln!

Birgitta Dahl är född i Göteborg, uppvuxen i Storvik, Västerås och Vallentuna och har sen studietiden på 50-talet varit bosatt i Uppsala.

Jag har lärt mig att man ska och försöka ändra på det som är fel och inte bara sitta hemma och gnälla. 

Hon har jobbat på Nordiska Afrikainstitutet och på Dag Hammarskjölds Minnesfond. I valet 1968 blev hon invald i riksdagen och under 80- och 90-talet var hon energiminister och miljöminister.

År 1994 axlade hon rollen som riksdagens talman och det var hon fram till 2002. Mellan 2005 och 2011 var hon också ordförande för Unicef Sverige.

– Jag har haft ett väldigt innehållsrikt liv och det är jag väldigt tacksam för, berättar hon.

Redan i ung ålder fick hon ett stort intresse för jämställdhetsfrågor när hon upptäckte att sådant som hon tyckte var roligt och svårt inte passade för flickor.

Jag blev mobbad från min väg från talarstolen till min plats i kammaren.

– Det flickor och kvinnor kunde respekterades inte. Jag såg också hur min mamma och andra kvinnor far illa på grund av bristen på jämställdhet som rådde när jag växte upp. Och dubbelmoralen i sexlivet som drabbade kvinnorna hårt.

För henne var det självklart att hon ville ägna sitt yrkesliv till att försöka förbättra sådant som hon tyckte var fel, exempelvis jämställdheten.

– Jag har lärt mig att man ska och försöka ändra på det som är fel och inte bara sitta hemma och gnälla, säger hon.

Man måste ha lidelse och tålamod. Man får aldrig ge upp. Man kan förlora tio gånger innan man vinner.

Varifrån kommer din kraft?

– Jag tror att jag är född med den och har levt efter den. Jag har också en devis om att man ska vara en bra politiker och samhällsförändrare så måste man ha både "passion och patient".

– Man måste ha lidelse och tålamod. Man får aldrig ge upp. Man kan förlora tio gånger innan man vinner. I en demokrati måste man övertyga mer än hälften och det går inte alltid så fort.

Under hennes politiska karriär lyckades hon bland annat införa delad föräldraförsäkring.

– När jag föreslog det i en riksdagsdebatt i maj 1970 blev jag mobbad från min väg från talarstolen till min plats i kammaren. Det var det dummaste de hade hört.

Hur var det att skriva boken, att gå igenom sitt liv på det sättet?

– Huvudsakligen var det bra men det var inte alldeles lätt alla gånger. Jag har inte fört dagbok, det fanns inte tid för det i mitt liv med tre barn och jobb och politiska uppdrag. Men jag har sparat alla mina tal och artiklar, det var till god hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".