Lika priser hos frisören mest orättvist anser upplänningarna

Nu är det två veckor sen den nya lagen om lika priser och ålder infördes för män och kvinnor, som ett led i att öka jämlikheten. Två branscher som tidigare har haft olika priser är frisersalonger å Taxi, men där måste det nu alltså vara samma priser för alla. Men istället för jämlikhet har det blivit mer orättvist tycker flera upplänningar som Upplandsnytt har pratat med.

- Jag tycker det är skitlöjligt. Killar går mycket snabbare att klippa, säger Maria Shumann som arbetar som frisörska på Avans klipp i Uppsala.

På många frisersalonger har det varit vanligt med olika priser för män och kvinnor. Men från den 1 juli så får salongerna inte längre ha olika priser eftersom det ska vara jämlikt. Avans klipp hade olika priser förut och de valde att höja priset för män, så att det blev samma pris som för kvinnor efter månadsskiftet. Alternativet de diskuterade var om dom skulle ta betalt för hårlängd istället.

Upplandsnytt har ringt runt till olika salonger i Uppland för att se hur de har valt att göra. Många har haft samma pris för män och kvinnor sedan tidigare, men av de som haft olika har några salonger nu valt att höja priset för män så att det blir samma. Några tar betalt för olika hårlängder och en del har fortfarande inte bestämt hur de ska göra utan har kvar olika priser för män och kvinnor. Men ingen salong som Upplandsnytt har pratat med har sänkt priset . 

I taxibranschen har en del bolag haft så kallad tjejtaxa som varit billigare. Men i Uppland har det inte varit så vanligt. Upplandsnytts rundringning visade att bara tre Uppsalabolag haft tjejtaxor. Två av dem, Uppsala Taxi och Ärentuna taxi tog bort tjejtaxa för länge sen. Taxikurir valde att införa singeltaxa istället från 1 juli och nu är det samma pris oavsett kön om man åker själv.

Kontakta reportern:

anders.konigsson@sr.se