uttagsautomat
Syftet har enligt domen varit att pressa mannen på pengar genom att tvinga honom att åka till olika bankomater och ta ut pengar. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Tonåringar döms för människorov

"De ska ha försökt hindra mannen från att göra en polisanmälan"
1:11 min

Två yngre män från Uppsala döms nu av Uppsala tingsrätt för bland annat människorov.

De båda männen är 18 respektive 17 år gamla som tidigare i höstas ska ha fört bort en man i en bil under knivhot. 

Männen ska ha varit i Uppsala för att köpa narkotika av en annan person och när han satt i sin bil ska de nu dömda männen ha knackat på och satt sig i bilen med knivar.

Syftet har enligt domen varit att pressa mannen på pengar genom att tvinga honom att åka till olika bankomater och ta ut pengar. De ska också tvingat honom att föra över pengar från sitt konto.

Tingsrätten skriver i domen att visserligen gjorde målsägaren inte motstånd och att han inte bad om hjälp av någon när han vid olika platser gick ur bilen och tog ut pengar, men att han blivit hotad med kniv och det var allvarliga hot mot honom och hans familj.

Människorovet bedöms som mindre grovt men de båda gärningsmännen döms också för rån, eftersom de med hot och våld stulit mannens telefon, klocka och pengar. 

De döms även för övergrepp i rättssak efter att ha försökt hindra mannen att göra en polisanmälan.

18-åringen döms till fängelse i tio månader  och 17-åringen till sluten ungdomsvård i sex månader. 

De ska också betala skadestånd till mannen på runt 67 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".