John Parkes och illustration på grepp som försvårar andning
John Parkes, doktor i medicinsk vetenskap vid Coventry University i England. Illustrationen är från en tvångsutvisning där Abdel hölls fast som på bilden. Utvsingen slutade med att han dog. Foto: Sofia Boo/Sveriges Radio. Illustration: Giuseppe Cristiano

Experter dömer ut farligt grepp vid tvångsutvisning från Arlanda

"Pressa inte människor framåt"
2:10 min

När Kriminalvården tvångsutvisar personer använder de sig av en greppteknik som döms ut av experter.

Greppet var enligt rättsläkaren en bidragande orsak till att en man dog vid en utvisning på Arlanda 2015.

Det avslöjar Kaliber i dag.

Ingemar Thiblin som är professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet och en av Sveriges främsta experter på lägesbetingad syrebrist säger så här om grepptekniken.

– Jag tror inte det här är en bra metod, jag ser risker med den.

Det har tidigare framkommit att farliga grepp använts av polisen, det har bland annat Ekot rapporterat om. Nu gäller det alltså Kriminalvården och ett grepp som används vid tvångsutvisningar.

Mannen som dog vid en utvisning 2015 gjorde motstånd och blev då flera gånger nedtryckt snett framåt när han satt i en flygstol. Enligt rättsläkaren bidrog nedtryckningarna tillsammans med att mannen var uppvarvad och satt trångt till att han dog av syrebrist.

Två transportörer misstänktes först för vållande till annans död alternativt tjänstefel men förundersökningen lades ner bland annat för att de följde Kriminalvårdens instruktioner. I rekonstruktionsfilmer som gjordes efter dödsfallet, visar transportörerna hur de tryckte ner mannen. Det är bilder från de här filmerna som experterna fått se.

John Parkes, doktor i medicinsk vetenskap, är en av Englands främsta experter på hur olika grepptekniker kan påverka andningen. 2011 var han med och publicerade en studie som visade hur andningen påverkas om man håller någon som sitter ner framåtlutad.

– Minskningen av lungfunktionen var mycket större än vi hade upplevt i andra studier.

Tekniken gav alltså den största påverkan på andningen de sett i sina studier. Och även John Parkes dömer ut Kriminalvårdens teknik.

– Jag skulle helt enkelt inte göra så. Pressa inte människor framåt. Jag skulle inte utbilda människor att göra det.

Greppet används inte inom svensk polis eftersom det anses för farligt.

Men Jonas Lexell som jobbar på Kriminalvårdens säkerhetsenhet med metodutveckling av säkerhetsutbildningar säger att nedtryckningen snett framåt är den säkraste teknik de kunnat hitta. Men efter att Kaliber börjat granska detta ska de se över sina metoder.

– Nu pågår ett arbete och se över våra tekniker om de är ändamålsenliga eller om vi behöver förändra någonting.

Men använder ni fortfarande den här tekniken att ni håller kvar någon snett framåt?

– Ja det gör vi, säger Jonas Lexell.

Hela granskningen hör du i Kaliber i P1 klockan 10 eller i Sveriges Radio Play.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".