Felix Hasselblad, Svante Nordin och Emil Rydell Högelin på Global gymnasiet, skriver projektarbeten om solel.
Foto: Janna Gyll / Sveriges Radio

Det produceras allt mer solel, nu pågår Svenska Solelmässan på UKK

Besökare: Jag lobbar för mina föräldrar att de ska skaffa solel
4:00 min

Under måndagen har Svenska Solelmässan för tredje året i rad arrangerats på UKK i Uppsala.

På plats finns 30 utställare och runt 900 besökare. Av besökarna består ungefär femton person av nyfikna privatpersoner. Under mässan hålls flera föreläsningar och panelsamtal.

De senaste fyra till fem åren har utbyggnaden av solel ökat med 50 till 100 procent per år, en anledning till ökningen är att det helt enkelt blivit billigare.

Siffror från 2015 visar Uppsala kommun ligger på 5,3 watt per person och installerad effekt. Snittet i länet ligger på strax under tio watt. Heby kommun är utifrån mätningen bäst på solel och en orsak är att Sala och Heby ekonomisk förening började ganska tidig med satsa på solel.

– Personer fick lägga en slant, och sedan började man bygga så i den ekonomiska föreningen har man byggt ett antal större solanläggningar, säger Fredrik Wedelstam på Energikontoret.

Solelen har även den effekten att om en börjar bygga, blir grannarna intresserade och på så vis sprids det också.

Felix Hasselblad, Svante Nordin och Emil Rydell Högelin går tredje året på Global gymnasiet i Stockholm, och de besöker mässan för att få underlag till sina projektarbeten. 

– Vi vill veta vilka framtidsutsikter det finns för solel, säger Felix Hasselblad.

Svante Nordin berättar att han vill ha ett gymnasiearbete som blandar naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskap.

– Jag vill se hur de samspelar, säger han.

Emil Rydell Högelin tycker att mässan hittills varit till hjälp.

– Det har varit jätteintressant, det blir en djupare kunskap än att läsa en artikel. Här hör vi hur energipolitiska talespersoner berätta vad de tycker, säger Emil Rydell Högelin.

Eleverna vill producera egen el i framtiden, men först måste de flytta hemifrån.

– Jag försöker lobba för mina föräldrar att de ska skaffa solel, att lägga upp det i facebookgruppen hos grannarna. Det går lite trögt men kanske det hjälper att jag jobbar med det här nu, säger Svante Nordin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".