Humlor bland blommor.
Humlor bland blommor. Foto: Tova Kurkiala Medbo / Sveriges Radio

Kraftig minskning av humlor och bin drabbar jordbruket

"Massdöd som när dinosaurierna försvann"
0:39 min

Det är tufft läge för humlor och bin runtom i världen visar en rapport som SLU i Uppsala varit med om att ta fram. Detta har stor betydelse för jordbruket.

Regeringar världen runt har beställt en rapport av forskare om hur läget är för insekter som pollinerar växter. De har minskat kraftigt i antal.

– I världen ser man kraftiga nedgångar i antal arter. Det är ett massutdöende i världen som man inte har sett sen dinosaurierna försvann, säger Riccardo Bommarco, som är professor vid Institutionen för ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Han är en av dem som har gjort rapporten. Den pekar också på tio förlag på vad som borde göras åt problemet.

Vad händer om utvecklingen fortsätter med färre humlor och bin?

– Då får vi det svårt med matproduktionen. De bidrar enormt till det genom att pollinera ungefär 75 procent av världens grödor.

Hur oroande är det här?

– Det är oroande. Men det är också väldigt positivt att vi har fått den här beställningen från världens regeringar. De sätter förhoppningsvis detta lika högt upp på agendan som klimatförändringarna, säger Riccardo Bommarco. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".