Upptåget
1 av 4
Såhär kan det se ut när man hoppar på tåget från stationen i Storvreta. Foto: Sofia Kottorp/Sveriges Radio
Upptåget
2 av 4
Resenärer upplever att det är trångt och att alla inte får plats på tågen, speciellt i morgontrafiken. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Kevin Henesand
3 av 4
En av de som drabbats av att tågen varit överfulla är Kevin Henesand, som pendlar mellan Tierp och Uppsala varje dag. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio.
Sture Jonsson UL-presschef.
4 av 4
Sture Jonsson UL:s presschef. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio

Upptågsresenärer får inte plats på tågen

Resenär: Det har hänt att jag inte fått åka med
1:43 min

Det är på sträckan mellan Uppsala och Gävle som många pendlare upplever att tågen är överfulla och det händer att inte alla kommer med.

Något som bidragit till att tågen snabbt blivit fulla med folk är att det under en tid varit korta tåg som kört. Framförallt i Vattholma och Storvreta, är tågen redan överfulla när de rullar in på perrongen. 

Kevin Henesand som pendlar mellan Tierp och Uppsala varje dag, säger att han ofta får stå i 40 minuter som tåget tar in till Uppsala och att han ibland inte ens kommit med, på grund av att tåget varit fullt. 

– Jag har varit med om det två gånger, att jag inte fått åka med på grund av mängden folk. Då blir man ju lite smått irriterad över det att de inte gör något åt saken, säger Kevin Henesand. 

Sture Jonsson som är presschef på UL, säger att han är medveten om problemet med att tågen är överfulla, men att det beror på att man har brist på tåg för tillfället. 

– Vi har två tåg som är på verkstad och då kan vi inte köra dubbelkopplade tåg i de avgångar som vi normalt gör det. 

Men ska man förvänta sig att inte kunna komma med tåget?

– Nej, man ska förvänta sig att komma med tåget. Men i vissa avgångar får man förvänta sig att det blir lite trångt, säger Sture Jonsson. 

De som missar eller kommer försent på grund av att Upptågen inte fullföljer sitt uppdrag, säger Sture Jonsson kan få kompensation genom resegarantin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".