händer
Arkivbild. Foto: Johanna Norin/TT

Ville prata om döden - nekas umgänge

En 94-årig kvinna från Uppsala nekas att få mer tid av hemtjänsten. Det fastslår förvaltningsrätten i en dom.

Kvinnan ansökte om mer tid för umgänge, en timme om dagen, eftersom att hon känner att hon behöver prata med någon om att livet närmar sig sitt slut. Men hennes ansökan avslogs av äldrenämnden i Uppsala, som tycker att hon uppnår "skälig levnadsnivå" med en timmes umgänge i veckan. Kvinnan anger att hon anser att en timme i veckan är omänskligt och att äldrenämnden saknar förståelse för äldre människor. 

Hon ville också ha städning varannan vecka, men blev nekad även det, då nämnden ansåg att var tredje vecka var skäligt. Kvinnan anger i sin överklagan att hon inte längre kan hålla rent kring sig, då hon har minskad rörelseförmåga och försämrad syn. Hon spiller mat och dryck vid måltider och hinner inte alltid till toaletten.

I förvaltningsrättens dom uppger äldrenämnden i Uppsala att de inte tycker att det finns några särskilda skäl till att kvinnan ska få hjälp med städning oftare än normalfrekvensen.

När den 94-åriga kvinnan sen överklagade nämndens beslut till förvaltningsrätten avslog de alltså hennes överklagan och går på äldrenämndens linje. Kvinnan får alltså inte rätt till mer än en timmes umgänge per vecka och städning var tredje vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".