Läkarstudent
Ulrika Kihlberg är läkarstudent och en av de som drabbats av köbildningen. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Osäkert för läkarstudenter med studieuppehåll

"Jag kan sparkas ut om det kommer någon annan"
1:13 min

Kön är lång in till läkarprogrammet vid Uppsala Universitet. Både nya och gamla läkarstudenter får vänta minst ett år för att komma in på programmet.

Ulrika Kihlberg är läkarstudent och hon tog studieuppehåll efter tre år på läkarprogrammet. 

– Som det var i min situation så var jag i en sits där jag inte orkade göra allt samtidigt. Det som har hänt nu är att det har blivit en kö in till den terminen som jag vill in på. Sen har de ökat upp programmet så det har blivit som en liten tratt kan man säga. 

Vad händer för dig nudå?

– För min del så har jag en plats nu till våren, men dock en extraplats. Så skulle det komma en prio-etta så finns det möjlighet att kasta ut mig, säger Ulrika Kihlberg.

Mats Olofsson är ordförande i programkommittén för läkarprogrammet och säger att  den här kön beror på att det var många studenter som tog studieuppehåll samtidigt, för något år sen.

– 35 studenter tog studieuppehåll samtidigt och sen ville de flesta tillbaka efter en eller två terminer. Då ska man in på en senare termin som kommer, där det inte finns platser helt enkelt, säger Mats Olofsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".