Jale Poljarevius leder den särskilda gänginsatsen
Jale Poljarevius leder den särskilda gänginsatsen Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Flera gänggrupperingar identifierade i Uppsalapolisens satsning

Jale Poljarevius: Vi kommer aldrig tillåta gängbildningar som rutar in staden
1:58 min

Uppsalapolisens särskilda insats mot kriminella gäng har nu pågått i tre månader, hittills har polisen hittat sex gänggrupperingar.

I Uppsalapolisens insats mot kriminella gäng har de bedrivit en slags kartläggning. Det säger Jale Poljarevius som är lokalpolisområdeschef och som leder arbetet:

– Vi har tittat på antal frihetsberövande, och olika brott, och olika insatser som vi har genomfört. Och då kan vi se en röd tråd att vi har i nuläget ungefär sex identifierade gänggrupperingar som står för ganska stor del av den aktuella brottsligheten i Uppsala.

Är det organiserade gäng?

– Vi har inte haft möjlighet att penetrera de här gängen så att vi kan se någon form av ledargestalter, vissa ledargestalter misstänker vi. Däremot kan vi ju se att det är samma personer som dyker upp, vissa är mer drivande än andra. Så sakta men säkert växer bilden fram av hur de här konstellationerna ser ut.

Jale Poljarevius vill inte namnge några gäng, men säger att det rör sig dels om grupperingar med tunga kärnor men också med löst sammansatta individer som ingår i olika konstellationer, oftast yngre män.

Sen i början av september så har polisen gjort en rad tillslag och ingripanden runt om i Uppsala. Bland annat har man riktat in sig på så kallade hotspots - fokusområden som t.ex. resecentrum, stadsparken och stora torget, berättar han.
För det är på gatunivå som mycket av den här brottsligheten utspelar sig säger han:

– Dels handlar det om våld där man begår våld på gator och torg. Det handlar mycket om narkotika också. Och sen finns också vapendelen med, både när det gäller lättare vapenbrott i form av knivlagen och knogjärn, gatustridsvapen, men även tyngre vapen där det kan handla om handeldvapen och ammunition och liknande.

Han berättar att polisen jobbar aktivt med att vara synliga i de här miljöerna, och vid misstankar göra till exempel narkotikakontroller, beslagta droger och vapen.

– Vi kommer aldrig tillåta gängbildningar som rutar in staden, och skapar någon slags egen del.

Märkte ni att det var på gång?

– Ja det som talar lite grand för det är att vi har sett att det har varit flera grova våldsbrott mellan just olika gäng. Om det sen handlar om territorium eller uteblivna skulder eller bara irritation det vet ju inte vi. Men det räcker att vi har minsta farhågan, och vi kommer inte att tillåta detta, säger Jale Poljarevius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".