Skolskjuts. Foto: Janerik Håkansson/TT
Skolskjuts. Foto: Janerik Håkansson/TT

Centerns förslag: Skjutsa stadsungar till skolor på landsbygden

Unn Harsem (C): Vi måste tänka nytt
1:46 min

Unn Harsem (C) som sitter i utbildningsnämnden i Uppsala tror att en lösning på problemet med dagbarnvårdsverksamheten i Åkerlänna kan vara att skjutsa barnen från city till landsbygden.

Som vi tidigare berättat så är föräldrarna till barn på Åkerlänna skola oroliga för att dagbarnvårdarverksamheten där ska läggas ner, samt hur kommunen har hanterat flytten.

Unn Harsem, som sitter i utbildningsnämnden för centerpartiet har ett förslag på hur kommunen skulle kunna lösa en del av problemen.

–Vi måste tänka nytt, varför kan vi inte utnyttja de lokaler som kommunen ändå har till sitt förfogande. Låt oss ta ut barnen från city till landsbygden, man kanske kan samarbeta. 

Hur realistiskt är det?

– Vi har sett ett par andra kommuner som har testat den här modellen, där det varit en framgångssaga, säger Unn Harsem (C).

Caroline Hoffstedt (S) som är utbildningsnämndens ordförande säger att förslaget kan bli problematiskt. 

– Det skulle innebära nedskärningar på inte minst skolorna på landsbygden. För att kunna finansiera den här typen av skolskjuts, som jag förstår centerpartiet föreslår. 

Hur ska man annars arbeta för en levande skola på landsbygden tycker du?

– Det vi kan erbjuda redan idag är möjligheten för elever som vill välja en skola längre bort än där man bor, att man kan få ett busskort. De är en modell som vi redan har idag, säger Caroline Hoffstedt (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".