Hamsa å hans lärare
Hamsa tillsammans med sin lärare i svenska Isabelle Axelsson. Foto: Ulla De Verdier/Sveriges Radio

Tierp är ovanligt bra på att lära ut svenska

Svenska lärare: Det gäller att försöka hjälpa eleverna på den nivån de är
2:11 min

Tierps kommun hamnar på 68:e plats av landets 290 kommuner i rankingen av svenska som andraspråk, i en jämförelse från Sveriges kommuner och landsting.

Hamsa Darkoshi är ett av de 50 asylsökande barn som sedan ett år tillbaka lär sig svenska på Örbyshus skola.

- Jag tittar på filmen nu och skriver, ifall det finns ett ord som är svårt för mig så skriver jag ner det och översätter det sedan till arabiska från svenska.

Isabell Axelsson är Hamsas svenska lärare.

- En sak som jag tycker är viktig är att eleverna får använda modersmålet. Ibland har man ju känt lite, när Hamsa till exempel säger: "Jamen jag vill inte prata arabiska," då säger jag att det är viktigt att fortsätta använda sitt modersmål och utveckla det och använda det i lärandet av svenskan eftersom det är med modersmålet man lär sig.

- Det gäller att försöka hjälpa elever på den nivån som de är och försöka utmana eleverna utifrån deras nivå och sen så handlar det jättemycket om att få med hela skolan i arbetet så att skolledningen har ett viktigt jobb att få allting att fungera och skapa goda förutsättningar för lärande, säger Isabelle Axelsson. 

Inger Wennberg som är rektor på Örbyhus skola tycker att inställningen hos elever och föräldrar har varit viktig.

- Den har varit väldigt positiv, jag är glatt överaskad över det och tror att det beror på att många av våra föräldrar har varit engagerade som volontärer på Älby. Man har sett de här familjerna och deras situation och man har varit inställd på att hjälpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".