Människor med funktionshinder protesterade på lördagen i Uppsala. Foto: Saija Jonsson
Människor med funktionshinder protesterade på lördagen i Uppsala. Foto: Saija Jonsson

Demonstration mot hårdare LSS-regler

"Behövs för att klara vardagen"
0:57 min

Människor runtom i landet protesterar mot skärpta regler för personlig assistans. I Uppsala samlades på lördagen funktionshindrade och anhöriga på Forumtorget för att höja sina röster.

Saija Jonsson är ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, i Uppsala och har själv en funktionshindrad son.

--Skulle han bli av med sin personliga assistans då är det vi föräldrar som får ta det ansvaret. För han behöver en personlig assistent för att klara sin vardag.

På lördagen hade bland annat RBU arrangerat protester på ett 20-tal svenska orter, däribland Uppsala. Demonstrationerna skedde på FN:s internationella funktionshinderdag.

Bakgrunden är två vägledande domar i Högsta förvaltningsdomstolen som nyligen skärpt reglerna för vem som beviljas personlig assistent enligt och hur många timmar som beviljas.

Dessutom gav regeringen i år direktiv till Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen med skenande kostnader för personlig assistans. Mellan år 2000 och 2015 fördubblades utgifterna för staten och kommunerna från knappt 14 till 29 miljarder om året.

Men många funktionshindrade vittnar nu om kraftigt försämrade levnadsvillkor.

--Självklart är det bra att man ser över kostnaderna. Men då måste man se över helheten. Gör konsekvensanalysen först, säger Saija Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".