Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Terrormisstänkt misstänks ha planerat rån

Anhölls för förberedelse till terrorbrott efter husrannsakan
1:25 min

Den 33-åring som greps för förberedelse till terrorbrott häromveckan - togs samma dag av polisen misstänkt för att planera ett rån.

Ända sedan mannen greps har åklagaren och SÄPO tigit om vad misstankarna konkret går ut på - både målet för det planerade terrorbrottet och motivet är fortfarande ett frågetecken. Men nu klarnar bilden när det gäller omständigheterna kring mannens gripande.

Enligt polisrapporten som P4 Uppland tagit del av stoppas han av polisen den 13 november strax efter klockan 13 - när han kommer körande i sin bil på Enköpingsvägen i Barkarby i norra Stockholm. Han verkar påverkad och misstänks först för drograttfylleri. Men polisen hittar också en balaklava och ett vapen - en så kallad soft air gun i bilen. Han grips misstänkt för förberedelse till rån. Själv säger han att han har haft föremålen i bilen för att försvara sig.

Senare på eftermiddagen genomförs en husrannsakan hemma hos mannen. Drygt en timme efter det anhålls han för förberedelse till terrorbrott.

33-åringen häktas på den svagare misstankegraden. Men åklagaren bestämmer sedan att mannen ska släppas efter att misstankarna mot honom försvagats.

Åklagaren har då genomfört en så kallad vallning på någon plats med anknytning till det misstänkta brottet. 33-åringen är fortfarande misstänkt och förundersökningen fortsätter. Åklagaren fortsätter att tiga om vad misstankarna konkret går ut på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".